Ανοιχτές συζητήσεις με τους θεατές
με αφορμή την παράσταση «BONSAI. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου»
σε σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου
4, 11, 16 και 18 Δεκεμβρίου 2021,
στο Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ
Με αφορμή την παράσταση «BONSAI. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου», που παρουσιάζεται έως τις 26 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Αμαλία σε σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου, η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» οργανώνει μία σειρά ανοιχτών συζητήσεων με τους θεατές, το Σάββατο 4, το Σάββατο 11, την Πέμπτη 16 και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου. Οι ανοιχτές συζητήσεις θα πραγματοποιούνται μετά από κάθε παράσταση (22:45-23:45) και οι θεατές θα μπορούν να τις παρακολουθήσουν δωρεάν. Αναλυτικά το πρόγραμμα των ανοιχτών συζητήσεων:
- Σάββατο 4 Δεκεμβρίου (22:45-23:45): Ομιλία της κ. Μαγδαληνής Τσολάκη, Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.
Η κ. Τσολάκη ενημερώνει για το έργο της Ομοσπονδίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση του Alzheimer, μιλά για τους τρόπους που εκδηλώνεται η νόσος, για τις διαφορές του Alzheimer από την άνοια, τις δυνατότητες περίθαλψης ασθενών και εκπαίδευσης φροντιστών στην Ελλάδα. - Σάββατο 11 Δεκεμβρίου (22:45-23:45): «Το παιχνίδι της μνήμης. Η τέχνη της ζωής», μία ανοιχτή συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα Sempreviva.
Πώς λειτουργεί η ομάδα με όχημα το παιχνίδι, ως τόπο συνάντησης και επικοινωνίας αλλά και ως τρόπο επανεκπαίδευσης και δημιουργίας, με πρώτες ύλες τη μνήμη και το βίωμα;
Η καλλιτεχνική ομάδα Sempreviva, μια κολεκτίβα γυναικών που ασχολούνται με διαφορετικά είδη τέχνης, δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ιδέα για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου, που θα απευθύνεται σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, στάθηκε αφετηρία για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Παίζουν και τα μεγάλα παιδιά» και πρόσφερε έμπνευση και διέξοδο σε πιο βαθιές αναζητήσεις, που αφορούν στον ρόλο της τέχνης στην καθημερινή ζωή, τη συνύπαρξη και τη συμμετοχικότητα. Τα εργαστήρια της Sempreviva εμψυχώνουν οι Αμαλία Κοντογιάννη (Θεατρολόγος), Κατερίνα Λιάκου (Σκηνογράφος), Ανέτα Λιάπτση (Θεατρολόγος), Γεωργία Τέντα (Μουσικός), Μαριάνθη Ψωματάκη (Χορογράφος).
- Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου (22:45-23:45): «Γνωριμία με τη μουσικοθεραπεία», με τον μουσικοθεραπευτή Ανδρέα Ασημακόπουλο (MA, MSc).
Ο Ανδρέας Ασημακόπουλος παρουσιάζει τι είναι η μουσικοθεραπεία, ποιες είναι οι διαφορές της από ένα μάθημα μουσικής και πώς μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Μιλά για τα είδη της μουσικοθεραπείας, τις παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται, τις διαφορές ατομικών και ομαδικών συνεδριών, τα οφέλη τους αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από συγκεκριμένες νόσους (άνοια, Alzheimer κτλ.).
- Σάββατο 18 Δεκεμβρίου (22:45-23:45): «Μία συνομιλία-συνέντευξη γύρω από το θέατρο ντοκουμέντο, τη δυναμική, τις μεθόδους και τις λειτουργίες του», με την πανεπιστημιακό Ζωή Βερβεροπούλου.
Η πανεπιστημιακός Ζωή Βερβεροπούλου, που ασχολείται ερευνητικά με το θέατρο ντοκουμέντο, προλογίζει και θέτει τις ερωτήσεις και η σκηνοθέτις της παράστασης Κλαίρη Χριστοπούλου απαντά και αναπτύσσει την οπτική της. Ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη του θεάτρου, ώστε να φωτιστούν καλύτερα και οι δύο.
Μέτρα προστασίας: Το Θέατρο Αμαλία λειτουργεί ως «αμιγής» χώρος. Η είσοδος επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Η μάσκα είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια παραμονής των θεατών μέσα στο θέατρο.