Τα Χρυσά Κλαδιά
Home » Παραστάσεις » Τα Χρυσά Κλαδιά
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πολιτιστικό πρόγραμμα βασισμένο στο λαϊκό παραδοσιακό παραμύθι από τη Σκύρο «Τα Χρυσά Κλαδιά».
Λίγα λόγια για την παράσταση
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ένα νεαρό αγόρι που ξεφεύγει από το προστατευμένο περιβάλλον της μητέρας και του τόπου του και τολμά να μπει στο περιβόλι του δράκου, ξεκινώντας έναν δρόμο που δεν έχει γυρισμό. Ο ήρωας πραγματοποιεί ένα ταξίδι σε έναν άγνωστο μαγικό κόσμο, αναζητώντας την έμορφη του κόσμου που ζει στα Χρυσά Κλαδιά. Με την συνδρομή ενός μαγικού βοηθού- του αλόγου που μιλεί -θα ξεπεράσει κινδύνους και δοκιμασίες και θα καταφέρει να ολοκληρώσει την περιπέτεια του, που δεν είναι άλλη από την ίδια την ενηλικίωση.
Ο μύθος αντιμετωπίζεται ως διαβατήρια τελετή ενηλικίωσης με αρχετυπικούς ήρωες και αντικείμενα-σύμβολα, ανοιχτά σε πολλαπλές ερμηνείες. Παράλληλα, το παραμύθι αποτελεί την ποιητική έκφραση του συλλογικού ασυνείδητου και λειτουργεί ως φορέας παραδεδομένων και βαθιά ριζωμένων αντιλήψεων. Η δράση διακόπτεται σε κομβικά σημεία, με στόχο να τεθούν υπό αμφισβήτηση τα στοιχεία εκείνα που, μέσα στο πλαίσιο της αφήγησης, παρουσιάζονται ως ακλόνητες αλήθειες. Αντλώντας από τη φόρμα και τους στόχους του επικού θεάτρου, το παραμύθι παρουσιάζεται όχι πια σαν μία ενιαία αδιαπραγμάτευτη αφήγηση, αλλά με αποστασιοποιητικές τεχνικές που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις παραδεδομένες αξίες προκαλώντας μετατοπίσεις στις ριζωμένες αντιλήψεις, εστιάζοντας κυρίως στα έμφυλα στερεότυπα.
Λίγα λόγια για το βιωματικό μέρος
Η ομάδα καλείται να εκφράσει τη σκέψη του ήρωα, να κατανοήσει τα κίνητρά του και να τοποθετηθεί απέναντι σε ζητήματα που προκύπτουν από την πλοκή: Πώς ακριβώς μοιάζει η έμορφη του κόσμου; Υπάρχει ορισμός της ομορφιάς; Τα πρότυπα ομορφιάς ήταν πάντοτε ίδια; Γιατί πρέπει ο ήρωας να περάσει μέσα από βίαιες δοκιμασίες για να αποδείξει ότι δεν είναι πια παιδί; Και γιατί οι βασιλοπούλες στα παραμύθια προσφέρονται ως έπαθλο; Σε ποιον ανήκει, αλήθεια, η βασιλοπούλα; Η τελευταία δοκιμασία φέρνει τον ήρωα σε δίλημμα και η ομάδα καλείται να αποφασίσει για τη συνέχεια και το τέλος της ιστορίας, ύστερα από τεχνικές debate από το θέατρο του καταπιεσμένου και το θέατρο της κοινότητας.
Λίγα λόγια για το καλλιτεχνικό εργαστήριο
Αφήνουμε το τέλος του παραμυθιού ανοιχτό και προσκαλούμε την ομάδα να φανταστεί και να δημιουργήσει τα δικά της Χρυσά Κλαδιά. Με ερεθίσματα από τα υλικά της παράστασης (ηχοτοπίο, εμψύχωση αντικειμένων, τεχνικές αφήγησης, φωτισμού και μικτών μέσων) η ομάδα εμπνέεται να επινοήσει και να δημιουργήσει ένα συλλογικό έργο με τη συνοδεία εκπαιδευτικού.
Στόχοι προγράμματος:
- Επαφή των παιδιών και εφήβων με υψηλή ποιότητα σύγχρονης και πειραματικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.
- Προώθηση της ενεργού συμμετοχής και της συλλογικής δημιουργίας.
- Ανάπτυξη και διεύρυνση των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των παιδιών και των εφήβων.
- Ελευθερία της έκφρασης.
- Άρση των στερεοτύπων.
Σύλληψη – Διασκευή κειμένου – Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια – Video: Εύα Κουρελιά
Μουσική: Δημήτρης Μητσιόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα
Κινηματογραφική σκηνοθεσία: Γιώργος Γεωργακόπουλος
Επί σκηνής: Ανθούλα Αηδώνη, Πέτρος Μαλιάρας
Εμψύχωση: Ανθούλα Αηδώνη, Εύα Κουρελιά, Πέτρος Μαλιάρας
Φωτογραφίες: Γιώργος Γεωργακόπουλος, Χασάν Σεχ
Επικοινωνία για σχολεία: Αναστασία Περδίκη
Επικοινωνία για πολιτιστικούς φορείς: Λία Κεσοπούλου
Σχεδιασμός Προγράμματος – Παραγωγή: «Ομάδα Άνθρωπος στη Θάλασσα»
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού