Δεν υπάρχει κανείς ...

Ιούνιος 2010 | Μπενσουσάν Χαν

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου, οι εντολοδόχοι του Δία, Κράτος και Βία, αναγκάζουν τον -αρχικά απρόθυμο- Ήφαιστο να τιμωρήσει τον Προμηθέα, αλυσοδένοντας και βασανίζοντάς τον. Ο Προμηθέας τιμωρείται παραδειγματικά “για να μάθει να σέβεται την εξουσία και να αφήσει τους φιλάνθρωπους τρόπους“.

Με αφετηρία τον Πρόλογο του Προμηθέα Δεσμώτη και τα πρόσωπα του Κράτους, της Βίας και του Ήφαιστου, η performance Δεν υπάρχει κανείς… έχει στόχο να ερευνήσει θέματα όπως ο έλεγχος και η πλύση εγκεφάλου, σε μια παράσταση – διαμαρτυρία για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων.

Πρόκειται για μία περιπατητική performance στα δωμάτια του Μπενσουσάν Χαν, στο παλαιότερο, σχεδόν δύο αιώνων, χάνι της Θεσσαλονίκης.Με τις εγκαταστάσεις του εικαστικού Νάσου Χαλκίδη, κάθε δωμάτιο αντιστοιχεί σε ένα από τα στάδια πλύσης εγκεφάλου. Από τα λευκά κελιά και το δωμάτιο της ανάκρισης, έως το δωμάτιο αποχαύνωσης ο θεατής γίνεται μάρτυρας των μεθόδων πειθούς του Κράτους και της Βίας. Λίγοι μόνον στίχοι από το πρωτότυπο κείμενο επιλέχθηκαν. Για το πρόσωπο του Κράτους χρησιμοποιήθηκαν φράσεις από δηλώσεις και συνεντεύξεις του υπουργού προστασίας του πολίτη, ενώ το πρόσωπο της Βίας εκφράζεται με φράσεις-κλισέ από διαφημιστικά μηνύματα και δημόσιες ανακοινώσεις. Για το πρόσωπο του Προμηθέα επιλέχθηκαν αποσπάσματα από την Απολογία του Σωκράτη.

media gallery