Προφίλ ομάδας

Η ομάδα Άνθρωπος στη Θάλασσα δημιουργήθηκε το 2010 από τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Κλαίρη Χριστοπούλου, τον εικαστικό Νάσο Χαλκίδη και τη Ροδή Στεφανίδου στην οργάνωση παραγωγής. Από το 2014 στο δυναμικό της ομάδας προστέθηκε η ηθοποιός Νατάσσα Αστρεινίδη, ενώ από το 2019 η ομάδα λειτουργεί με τη μορφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας.

Κύριο στόχο της ομάδας αποτελεί η δημιουργία ενός θεάτρου -τόπου συνάθροισης, συνάντησης με την ετερότητα και διαμόρφωσης πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης. Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η άρση των στερεοτύπων, η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, η φωνή στον αδύναμο και τον καταπιεσμένο ορίζουν αυτό που σημαίνει για εμάς θέατρο: μία σχεδία για τον άνθρωπο στη θάλασσα.

Η Ομάδα Άνθρωπος στη Θάλασσα έχει αποτελέσει σχεδία και άλλων ταξιδευτών, που συμμερίζονται τις βασικές της αρχές, και έχει γίνει αφορμή για γόνιμες συνεργασίες.

Στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα της ομάδας ανήκει, μεταξύ άλλων, η ενσωμάτωση του ντοκουμέντου και της προσωπικής μαρτυρίας στη δραματική αφήγηση,  η έρευνα και ο πειραματισμός πάνω στο αρχαίο δράμα, η σκηνική μεταγραφή των λογοτεχνικών κειμένων, η αξιοποίηση μη θεατρικών χώρων, η ανάδειξη νέων φωνών στην ελληνική δραματουργία. Έχει παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, τις παραστάσεις «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου », «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου. Το χρονικό μιας απόδρασης» (2017-2018), «Παιχνίδι με τις λέξεις» (2016), το πολιτικό καμπαρέ «Γκλόρυ Νταίηζ» (2019), το ραδιοφωνικό έργο του Αρτώ «Για να τελειώνουμε με την κρίση του Θεού» (2014) και την περιπατητική περφόρμανς «Δεν υπάρχει κανείς…» (2010), βασισμένη στον πρόλογο του Προμηθέα Δεσμώτη.